Activitati Membri

ACTIVITĂŢILE  CATEDREI  DE  RELIGIE


Astăzi, 30 septembrie 2017,  a prins viaţă o poveste frumoasă în care ne-am încărcat de învăţătură intrând pe poarta Schitului Ţibucani. Am păşit în istorie la Mănăstirea Războieni, aflând câtă dure tăinuiesc zidurile ei. Ne-am plecat genunchii la aceeaşi icoană la care Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Alexandru Lăpușneanu au cerut ajutorul lui Dumnezeu la icoana făcătoare de minuni a Sf. Ana de la Mănăstirea Bistriţa. Mănăstirea Horaiţa a fost punctul în care ne-am încărcat de oxigen şi frumos. Povestea a fost spusă de profesorii Hrițcu Meșenschi Gabriela, Novac Liliana, Popa Irina și Ghiorghiu Monica elevilor de gimnaziu și liceu care au dorit să fie mai aproape de Dumnezeu.


Astăzi, 28 septembrie 2016, în cadrul catedrei de religie s-a desfăşurat activitatea extraşcolară cu tema Culoare și spiritualitate. Activitatea a fost coordonată de profesorii  Ghiorghiu Monica și Popa Irina.
        Locul de desfăşurare  a fost Biserica „Sfinții Arhangheli” din localitatea Cozmești.
        La activitate au participat  elevi de la clasele gimnaziale și liceale pasionați de pictura bisericească, precum și pictorul bisericesc Străchinaru Nicolaie.
         Obiectivele activităţii au fost:
        - deprinderea tehnicii de pictură în frescă; 
        - familiarizarea elevilor cu pictura bisericească;
        - cunoașterea erminiei picturii bizantine.


      Astăzi, 24 octombrie 2016, în cadrul catedrei de religie s-a desfăşurat activitatea interdisciplinară  extraşcolară cu tema Sfânta Parascheva, mult folositoare.       Activitatea a fost coordonată de profesorii Popa Irina, Ghiorghiu Monica și Vacariu Elena.
      Locul de desfăşurare a fost  Liceul Teoretic „Miron Costin”.
      La activitate au participat  elevi de la Liceul Teoretic „Miron Costin”, Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga” şi Școala Gimnazială Conțești.
      Obiectivele activităţii au fost:
      - conștientizarea importanței sărbătorii Sfintei Parascheva  pentru  zona în care ne aflăm;
      - dezvoltarea abilităților de pictare a icoanelor;
      - însușirea unor erminii bisericești.

     


Din suflet de creștin

Pe 20 mai 2016 s-a desfășurat la Iași Concursul Național de Muzică Religioasă „Din suflet de creștin”, ediția a VII-a. La acest concurs elevul Băiceanu George Emanuel din clasa a VIII-a B, îndrumat de doamna profesor Ghiorghiu Monica, a obținut premiul I - Trofeu.


Concurs de rebus si ghicitori

În cadrul zilelor Şcolii, martie 2016, catedra de religie a organizat un concurs de rebus şi ghicitori. Elevii participanţi au fost din clasele a V-a A şi a V-a C, coordonaţi de profesorii de religie Ghiorghiu Monica şi Popa Irina.


Pregătire duhovnicească în Postul Mare

În data de 24 martie 2016, în cadrul catedrei de religie s-a desfăşurat activitatea extraşcolară cu tema Pregătire duhovnicească în Postul Mare. Activitatea a fost coordonată de profesorii Ghiorghiu Monica şi Popa Irina.
    Locul de desfăşurare Biserica „Sfânta Vineri”.
    La activitate au participat  elevi de la clasele I-IV şi părinţi ai acestora, precum şi părintele Cozma Marius.
    Obiectivele activităţii au fost:
- conştientizarea importanţei Tainei Mărturisirii;
- familiarizarea elevilor cu această practică;
- efectul propriu-zis al Tainei Spovedaniei – iertarea păcatelor.


Sfânta Parascheva, mult folositoare

În data de 13.10.2015 s-a desfăşurat concursul “Sfânta Parascheva, mult folositoare ” la Liceul Teoretic “Miron Costin” Paşcani. Concursul a antrenat grupe de elevi de gimnaziu, îndrumaţi de profesor Popa Irina şi profesor Ghiorghiu Monica.


Concurs de biciclete

În data de 5.10.2015 s-a desfăşurat Concursul de biciclete la Liceul Teoretic “Miron Costin” Paşcani. Concursul s-a adresat elevilor de gimnaziu îndrumaţi de profesor Popa Irina şi profesor Ghiorghiu Monica.


Concursul “Sfântul Ioan Gură de Aur”

Pe 27 ianuarie 2015 a avut loc concursul “Sfântul Ioan Gură de Aur”  la Liceul Teoretic “Miron Costin” Paşcani. Concursul a antrenat două grupe de elevi: cinci elevi de la clasa a V-a C ( Florea Iulia, Oprea Teodora, Matiescu Andreea, Harasim Mălina, Săhleanu Lorena), îndrumaţi de profesor Popa Irina şi cinci elevi de la clasa a VI-a B (Niţă Paula, Grigoriu Ioan, Hobincă Flavian, Costan Tudor, Ungureanu Raluca), îndrumaţi de profesor Ghiorghiu Monica.
La începutul activităţii doamna profesor Popa Irina a prezentat copiilor câteva date referitoare la moaştele Sf. Ioan, căci ziua în care a avut loc activitatea a coincis cu sărbătoarea "Aducerea moaştelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur".
În urma verificării cunoştinţelor despre Sfântul Ioan Gură de Aur şi a probei în care elevii au alcătuit o rugăciune închinată Sfântului Ioan Gură de Aur, au câştigat elevii clasei a V-a C.
Toţi elevii prezenţi au primit diplome şi iconiţe.

Vă prezentăm şi rugăciunea alcătuită de elevii clasei a V-a C:

Sfinte Ioane Gură de Aur
Ce ambasador al săracilor ai fost
Noi la tine ne rugăm
Păcatele noastre să ni le ierţi.
Noi omiliile tale le-am citit
Şi la Sfânta Liturghie le-am auzit
Noi viaţa ta vrem s-o urmăm
Sfintele Scripturi să le învăţăm.
La lux şi bogăţie
Renunţăm cu mândrie.
Noi nedreptăţile nu le suportăm
Dreptatea să o aflăm.
Pentru familia noastră tu să te rogi
Părinţii să ne fie sănătoşi,
Noi numai de zece să luăm
Pe tine să te bucurăm.
Te cinstim şi preamărim
În vecii vecilor. Amin.


Concursul “Sfânta Parascheva”

În data de 14.10.2014 s-a desfăşurat concursul “Sfânta Parascheva” la Liceul Teoretic “Miron Costin” Paşcani. Concursul a antrenat doua grupe de elevi: cinci elevi de la clasa a V-a C (Florea Iulia, Oprea Teodora, Matiescu Andreia, Harasim Malina, Sahleanu Lorena), îndrumaţi de profesor Popa Irina şi cinci elevi de la clasa a VI-a B (Florea Cezar, Grigoriu Ioan, Hobinca Flavian, Costan Tudor, Ungureanu Raluca), îndrumaţi de profesor Ghiorghiu Monica.
În urma verificării cunoştinţelor despre Sfânta Parascheva, punctajul a fost acelaşi la ambele grupe, necesitând astfel o probă de departajare: elevii au alcătuit câteva versuri închinate Sfintei Parascheva. Astfel au câştigat elevii clasei a V-a C.
Toţi elevii prezenţi au primit diplome şi iconiţe.

 Vă prezentăm şi versurile alcătuite de elevii clasei a V-a C:
Prea Sfântă Parascheva,
Ce miloasă ai fost
Prin rugă şi prin post
Ne-ai fost de folos.
Când mică tu ai fost,
Cu săracii te-ai purtat frumos
Prin bunătatea ta,
Ai ajuns la inima mea.
Azi te lăudăm,
Viaţa ta vrem s-o urmăm.


Patimile și Învierea Domnului
28 aprilie 2014

          Catedra de religie a organizat concursul zonal de cunoștințe religioase  „Patimile și Învierea Domnului ”, destinat claselor a V-a. Elevii  din trei clase, îndrumați de profesor Ghiorghiu Monica s-au clasat pe primul loc.

     


„Postul Mare în sufletele noastre”
31 martie 2014

           Sub îndrumarea doamnelor învățătoare și a  profesorilor de religie Ghiorghiu Monica, Serdaru Corneliu, Stan Paul, elevii claselor I –IV   s-au spovedit, au primit sfaturi duhovnicești,  iar o parte au  primit Sfânta Împărtășanie la Biserica Sfânta Vineri. Ne-am bucurat și de prezența părinților elevilor.


Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena
21 mai 2013

        Elevii clasei a II-a C au desfășurat sub îndrumarea profesorului de religie Ghiorghiu Monica activitatea „Sfinții  Împărați Constantin și Elena” în cadrul căreia cei mici au aflat informații despre rolul marcant al celor doi sfinți pentru creștinism .La sfârșitul activității elevii au primit iconițe și au realizat o cruce pe terenul de sport.


„Bucuria de a fi creștin”
25 aprilie 2013

Concurs național, unde elevi îndrumați de profesor Ghiorghiu Monica au obținut
- premiul I Groza Ioana (clasa a VII –a A)
- premiul al II-lea – Băiceanu George (clasa a V-a B)


Pregătiri de Paști cu elevii clasei a VI-a B îndrumați de profesor Ghiorghiu Monica


Pomenirea cadrelor didactice care au făcut parte din colectivul Liceului nostru de-a lungul timpului
Activitate desfășurată în cadrul Zilelor Școlii 2013


Biserica - locaș de închinare

         În ziua de 28 .02.2013 catedra de religie a organizat un concurs intitulat „Biserica - locaș de închinare” la care au participat elevi de la clasele a VI-a C și a V-a B. Sub îndrumarea profesorilor Ghiorghiu Monica și Serdaru Corneliu elevii au răspuns la întrebările adresate și au confecționat bisericuțe din diverse materiale.  Câștigătorul concursului a fost Grigoriu Ioan, care a surprins prin realizarea unei bisericuțe din carton.


Oră deschisă la religie - Comisia "Om şi societate"

            În ziua de 24 februarie 2012, doamna profesoara Buleu Camelia a sustinut o lectie deschisa la disciplina religie in cadrul activitatilor comisiei "Om si societate" pentru semestrul I, an scolar 2011 - 2012.


Sfinţii - ocrotitorii şi prietenii copiilor

            În ziua de 30 octombrie 2010 avut loc la Liceul Teoretic “Miron Costin”, în cadrul cercului metodic de Religie, un concurs cu tema "Sfinţii - ocrotitorii şi prietenii copiilor" ce s-a desfăşurat pe trei secţiuni: muzică, creaţie literară şi desen. La acest concurs au participat elevi ai claselor V-XII de la diferite şcoli.
        Elevii liceului nostru,îndrumaţi de prof. Monica Ghiorghiu, prof. Irina Popa şi prof. Camelia Buleu au realizat lucrări deosebite obţinând  premiile următoare:

  • Angheluş Alexandra, a XI-a E – premiul I (creaţie literară)
  • Grigoriu Ioana, a VI-a B-premiul I  (muzică)
  • Bârsan Gabriela,  a XI-a D  - premiul III (desen)
  • Panaite Ana Maria, a VIII-a D - premiul I (desen)
  • Colessa Andreea, a X-a D-premiul I (muzică)
  • Patnoschi Marina, a IX-a D –premiul II (creaţie literară)
  • Amariei Andreea, a IX-a F-menţiune (desen)
  • Bostan Simona, a IX-a F-menţiune (desen)

Simbol al păcii şi vieţii pe pământ

      Elevii clasei I-a A, a V-a C si a IX-a C, sub supravegherea învăţătoarei Carmen Pasat, a prof. Hritcu Mesenschi Gabriela si a prof Irina Popa au plantat pomi intr-un parc din apropierea scolii noastre.
Actiunea face parte din programul ecologic Eno, desfăşurat în aceeaşi zi la nivel mondial, în peste 6000 de şcoli din 150 de ţări, ca un simbol al păcii şi al vieţii pe pământ.


Moş Nicolae a venit la copiii de la Şcoala Specială

     Elevii clasei a VIII-a C îndrumaţi de d-na prof. Monica Ghiorghiu,împreună cu elevii clasei a V-a C îndrumaţi de d-na prof. Irina Popa au asistat joi, 6 decembrie 2007,la o mica serbare organizată de elevii Şcolii Speciale din Paşcani. La finalul serbării, 50 de copii au primit de la elevii liceului nostru dulciuri,iconiţe şi jucării.


PILDELE MÂNTUITORULUI ÎN VIZIUNEA COPIILOR

 

În ziua de 26 mai 2007 a avut loc la Liceul Teoretic “Miron Costin”,în cadrul cercului metodic de Religie, un concurs de piese de teatru cu tema “Pildele Mântuitorului în viziunea copiilor”, la care au participat elevi ai claselor a IV-a si a V-a de la diferite şcoli. Astfel, elevii clasei a V-a D a liceului nostru , îndrumaţi de prof. Popa Irina, au  jucat piesa cu titlul Pilda Samarineanului milostiv şi au obţinut  premiul I.

1
1
1