ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN
15 noiembrie 2018 - diseminare

Profesorii organizatori au prezentat proiectul “Comportamente de risc în rândul elevilor” derulat în parteneriat cu CPECA şi CJRAE Iași, aceasta fiind una dintre activitățile desfășurate cu elevi de la cele două școli.
Coordonatorii au menţionat câteva aspecte legale ale fumatului în spaţiile publice, dar şi informaţii despre istoria răspândirii frunzelor de tutun în Europa.
S-a discutat şi s-au explicat termeni precum dependenţa tabagică, tabagismul, a fuma sau a duhăni. Li s-a solicitat elevilor să identifice cauzele pentru care elevii/oamenii se apucă de acest viciu.
S-au împărţit elevii pe grupe şi li s-a cerut să identifice cîteva consecinţe psihologice, sociale, financiare şi medicale ale fumatului. Ei au notat aceste consecinţe şi le-au asociat în grupele PRO şi CONTRA. Au lipit pe tablă foile în care şi-au precizat opiniile. S-a constat că efectele nocive sunt vizibil mai multe.
Profesorii coordonatori au prezentat informaţii despre conţinutul fumului unei singure ţigări –specificându-se faptul că dintre substanţele chimice emanate câteva sute sunt toxice, între acestea câteva zeci sunt demonstrate, ca fiind cancerigene. Elevii de la cele două şcoli au identificat argumente pentru necesitatea unei lupte antifumat.
În acelaşi timp au lucrat împreună pentru a găsi şi beneficiile fumatului de tutun sau marijuana. Au ajuns la concluzia că sunt puţine, dar sunt dovedite ştiinţific pentru persoanele ce suferă de Parkinson, de obezitate, de scleroză multiplă, de epilepsie, de spasme musculare, de dureri cronice, de Alzheimer.


Lectia de sanatate

      

      


Festivalul sanatatii
9 noiembrie 2018