PROIECTE INTERNATIONALE

Acreditare an I Acreditare an II Acreditare an III

Echanges Francophones ClimAct Now! Don't Waste, Save! The Earth is Yours! Empowerment in Action Let's Help Our Earth Live Longer School of Change Stop Bullying. Fa o schimbare The Magic Power of Games Proiectul Award Proiectul Coding with Scratch Proiectul Euroscola Proiectul Forest Brathes & Nature Speaks Proiectul Move2Learn, Learn2Move Proiectul Never give up Proiectul Practical and Logical Mathematics Proiectul Rose Proiectul Scoala eTwinning Proiectul Scoli ambasador Proiectul CAMPS

 

Liceul Teoretic "Miron Costin" Pascani

PROIECTUL "SCOALA eTwinning"

Descrierea Proiectului

Certificatul de Școală eTwinning este o distincție care se acordă în urma unui proces de evaluare ce vizează doar activitatea individuală a profesorilor activi pe platforma eTwinning.
De la Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani, echipa evaluată a fost formată din profesor Coşniţă Emilia-Felicia, coordonatorul echipei, deținător a două certificate naționale de calitate și unul european, Anuşca Mihaela, directorul școlii, profesor de matematică, Baciu Simona-Elena, profesor de limba și literatura română și  Ilieş Maria-Magdalena, profesor de fizică.
Placheta și scrisoarea prin care liceului nostru i se conferă certificatul de ”Școală eTwinning 2019 – 2020” a sosit  în iunie 2019.
La nivelul județului Iași,  Liceul Teoretic “Miron Costin” este singura școală care a obținut Certificatul de Școală eTwinning, fiind prima școală din județul nostru care obține acest certificat. Certificatul reprezintă o recunoaștere a reușitei personale atât a profesorilor, cât și o confirmare a rezultatelor deosebite obținute de întreaga echipă eTwinning din școala noastră.

Adoptăm un stil sănătos de viață
într-o școală verde

CODUL ECO al școlii

Primul an când liceul nostru a activat în cadrul acestui program a fost 2007, iar în 2013 s-a retras. În 2016 şcoala noastră s-a reînscris în programul Eco-Şcoală, iar în 2019 am făcut solicitarea pentru evaluarea şcolii noastre. Pe data de 15 mai 2019 am fost evaluaţi pentru a obţine statutul de Eco-Şcoală. Perioada evaluată a fost 2016 - 2019. 
Temele alese de şcoala noastră au fost următoarele
qan şcolar 2018-2019:

  • VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ

§CURTEA ŞCOLII
qan şcolar 2017-2018:
§VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ
§MANAGEMENTUL DEŞEURILOR
qan şcolar 2016-2017: 
§PLANTĂRI
§MANAGEMENTUL DEŞEURILOR

În urma evaluării, Liceul Teoretic "Miron Costin" Paşcani a obţinut Trofeul Eco-Şcoala. Elevi și cadredidactice ale Liceului Teoretic “Miron Costin” Pașcani
ne-am implicat în actiuni ecologice concrete și avem de gând să continuăm ce am început.
Coordonatori Eco-Şcoală:
Prof. Baciu Simona-Elena
Prof. Coșniță Emilia-Felicia

Programul Proiectului

Certificatul de Școală eTwinning a fost lansat în 2017, cu intenția de a recunoaște și recompensa implicarea, angajamentul și devotamentul eTwinner-ilor, precum și a echipelor de profesori și directori din aceeași școală. De la lansare au fost derulate două sesiuni de evaluare.
Școlile premiate sunt considerate deschizătoare de drumuri şi beneficiază de:

  • o vizibilitate sporită la nivel european – deoarece rezultatele evaluării au fost publicate pe platforma eTwinning, în publicaţiile online periodice, dar şi în comunicatele Comisiei Europene.
  • posibilitatea de a se face parte din rețea europeană de școli eTwinning de elită, care conturează direcțiile de dezvoltare ale eTwinning.
  • recunoaşterea ca modele în domeniile:
    • practicilor digitale,
    • practicilor de siguranță online,
    • abordărilor inovatoare și creative ale pedagogiei,
    • promovării dezvoltării profesionale continuie a cadrelor didactice,
    • promovării practicilor de învățare în colaborare în rândul personalului și elevilor.

Şcolile ce au acestă distincţie pot folosi Certificatul de Școală eTwinning în toate materialelor lor informative și promoționale. Certificatul reprezintă atât o recunoaștere a reușitei personale a profesorilor, cât și o confirmare a rezultatelor deosebite obținute de întreaga echipă eTwinning din școala noastră.

Liceul Teoretic “Miron Costin” a fost evaluat în sesiunea februarie 2019 şi în martie a fost anunţat că i s-a acordat premiul “Certificatul de Şcoală eTwinning”.

Partenerii Proiectului

La nivel național, programul eTwinning este coordonat de 38 de servicii naționale de asistență (National Support Services).

Serviciul Central de Sprijin (Central Support Service) este administrat de European Schoolnet, un parteneriat internațional între 34 de Ministere ale Educației Europene care dezvoltă învățarea pentru profesori și elevi din școli din întreaga Europă.

Din 2014, programul eTwinning este cofinanțat de programul Erasmus +, ca acțiune principală a Programului eLearning al Comisiei Europene.

eTwinning oferă o platformă pentru personalul care lucrează într-una dintre școli din una din țările europene, fiind o comunitate online de învățare din Europa.

Activitatile Proiectului

Pentru acordarea Certificatului de Școală eTwinning liceului nostru, au fost evaluate portofoliile de pe platforma eTwinning ale profesorilor: Baciu Simona-Elena, Coşniţă Emilia-Felicia şi Ilieş Maria-Magdalena.

Procesul de obținere a Certificatului de Școală eTwinning a avut două etape.

  • În prima etapă au fost verificate următoarele aspecte:
  • şcoala să fie înscrisă pe platforma eTwinning de cel puţin doi ani.
  • în momentul depunerii candidaturii, în școală să fie cel puțin doi profesori eTwinning activi (Statutul de Școală eTwinning a liceului nostru a fost atins în urma parcurgerii unui traiect de dezvoltare a proiectelor derulate de profesorii: Baciu Simona-Elena, Coşniţă Emilia-Felicia şi Ilieş Maria-Magdalena)
  • şcoala are un proiect eTwinning european care a câștigat Certificatul Național de Calitate (cu cel mult doi ani înainte de data depunerii candidaturii).

Liceul nostru a obţinut Certificatul Naţional de Calitate cu proiectele:

    • Forest Breathes, Nature Speaks – în 2017
    • Coding (your country) with Scratch – în 2017

Tot în 2017, şcoala noastră a obţinut şi Certificatul European de Calitate cu proiectul “Coding (your country) with Scratch”. http://www.lmcpascani.ro/files/proiecte.php?topid=2&sub=scratch&scr=1

Pentru că am îndeplinit condițiile din prima etapă, toți eTwinner-ii înregistrați din școala noastră au primit invitația de a completa formularul de autoevaluare disponibil pe eTwinning Live.

  • Etapa a doua a presupus completarea de către eTwinnerii activi din școală a formularului de autoevaluare, ce a fost structurat pe următoarele criterii:
  • Criteriul A. Școala a făcut dovada unor activități care demonstrează o utilizare responsabilă a internetului de către profesori și elevi.

Dovezile acestor activităţi au fost prezentate în cadrul evenimentului "Stop Bullying Now!" derulat în 2018 la care au participat profesorii Baciu Simona-Elena şi Coşniţă Emilia-Felicia. Tot în 2018 s-au desfăşurat şi evenimentele “Our best of ICT tools” şi “Hour  of CODE”, ultimul eveniment fiind iniţiat şi organizat de d-na prof. Coşniţă Emilia.

  • Criteriul B. Școala noastră a făcut dovada că există o colaborare activă între cel puțin trei profesori implicați în activități eTwinning.

În 2017, proiectul „Forest Breathes, Nature Speaks” a fost prilejul prin care elevii şcolii noastre coordonaţi de profesorii Baciu Simona-Elena şi Coşniţă Emilia-Felicia au devenit câştigători ai iniţiativei Move2Learn, Learn2Move. O echipă de 13 elevi şi 4 profesori au beneficiat de voucherele de transport pentru deplasarea la unul dintre partenerii europeni din proiect. Mobilitatea s-a derulat în perioada 3 -9 aprilie 2018 la partenerul polonez la Zespół Szkół w Zaborze. La realizarea mobilităţii de formare şi învăţare au colaborat şi doamnele profesoare Albu Emilia-Maria şi Loghin Alice-Elena.
 

  • Criteriul C. Școala a făcut dovada că un număr de cel puțin două grupuri de elevi ai școlii sunt implicate în proiecte eTwinning.

Grupuri distincte de elevi ai şcolii noastre au realizat activităţi, fiind coordonaţi de:

  • Baciu Simona-Elena în proiectele

EmotionArts – în 2018

Easter project – în 2018

  • Coşniţă Emilia-Felicia în proiectele

Zero Waste – în 2018

Good Old Earth – în 2018

We do exceed the obstacles with art – în 2017.

  • Criteriul D. Școala a făcut dovada că cel puţin doi profesori eTwinning activi ai școlii au participat la cel puțin un eveniment educațional eTwinning, participare care a contribuit la dezvoltarea strategică a școlii.

Profesorii activi şi evenimentele educaţionale la care au participat au fost:

  • Baciu Simona-Elena

Happy Europe day! Happy Birthday eTwinning!– în 2018

Coşniţă Emilia-Felicia

New teacher roles in a modern school – în 2018

We are taking the first step. K1 & K2 projects. – în 2017

  • Ilieş Maria-Magdalena

The Psychological Pedagogy in education - Learning and Teaching open resources – în 2018

Let’s join etwinning – în 2018.

 

  • Criteriul E. Școala noastră a expus implicarea în eTwinning, afișând sigla eTwinning și o descriere a activităților eTwinning pe site-ul școlii, cât şi fragmente în revista școlii şi o broșură publicitară.

Pe site-ul şcolii se găsesc informaţii despre proiectele:

http://www.lmcpascani.ro/files/proiecte.php?topid=2&sub=scratch&scr=1

Forest Breathes, Nature Speaks

http://www.lmcpascani.ro/files/proiecte.php?topid=2&sub=forest&for=1

Informaţii despre proiectul eTwinning “Coding (your country) with Scratch” se găsesc şi:

Informaţii despre proiectul „Forest Breathes, Nature Speaks” se găsesc şi:

 https://drive.google.com/file/d/1QqeR7mjFhEsWXp6pRcDQJIjNfX-Vshrc/view

( activităţile derulate în martie)

(activităţile derulate în aprilie).

( activitatile derulate în mai)

(activitatile derulate in iunie).

 

  • Criteriul F. Școala a făcut dovada că a organizat o activitate de promovare eTwinning în școală sau în comunitatea locală.

Diseminarea mobilităţii derulate în Zabor la partenerul polonez din cadrul proiectului eTwinning “Forest Breathes, Nature Speaks” s-a realizat în Consiliul Profesoral (https://drive.google.com/file/d/1S-54b7BpGdnDa_Vyq9eG5w5VNunvRJY4/view), pe site-ul şcolii (http://www.lmcpascani.ro/files/proiecte.php?topid=2&sub=move&learn=1), prin distribuirea unui pliant de promovare (https://drive.google.com/file/d/1EKL4Qg-xadgy7MV7R_ydPmvzFm5GUDXV/view ), publicare de articole (http://www.lmcpascani.ro/files/proiecte.php?topid=2&sub=move&learn=4 ), alte materiale (https://drive.google.com/file/d/14j3BI0anW0aWJOzNBX2mxiptGAd_va5Y/view ).

Fotografii de la activitatile Proiectului

Documentele Proiectului

Lista şcolilor premiate în 2019 se găseşte la:
https://www.etwinning.net/en/pub/support/2019--2020-etwinning-school-l.htm

Diseminare în presa locală:

https://newspascani.com/index.php/local/stiri-locale/educatie/37236-liceul-teoretic-miron-costin-pascani-singura-scoala-din-judetul-iasi-care-a-obtinut-certificatul-de-scoala-etwinning

https://bittv.info/liceul-teoretic-miron-costin-pascani-singura-scoala-din-judetul-iasi-care-a-obtinut-certificatul-de-scoala-etwinning/
WeboGrafie:
https://www.etwinning.net/ro/pub/highlights/2018--2019-etwinning-school-l.htm
https://www.etwinning.net/en/pub/highlights/2019--2020-etwinning-school-.htm