PROIECTE INTERNATIONALE

Acreditare an I Acreditare an II Acreditare an III

Echanges Francophones ClimAct Now! Don't Waste, Save! The Earth is Yours! Empowerment in Action Let's Help Our Earth Live Longer School of Change Stop Bullying. Fa o schimbare The Magic Power of Games Proiectul Award Proiectul Coding with Scratch Proiectul Euroscola Proiectul Forest Brathes & Nature Speaks Proiectul Move2Learn, Learn2Move Proiectul Never give up Proiectul Practical and Logical Mathematics Proiectul Rose Proiectul Scoala eTwinning Proiectul Scoli ambasador Proiectul CAMPS

 

Liceul Teoretic "Miron Costin" Pascani

PROIECTUL "Forest Brathes & Nature Speaks"

Descrierea Proiectului

Proiectul eTwinning Forest Breathes, nature speaks a fost iniţiat de liceul nostru şi de Srednja škola Dragačevo. După aprobarea proiectului, şcolilor fondatoare li s-au alăturat alte şcoli din Turcia, Georgia, Grecia, Polonia, România, Serbia.
Proiectul a avut două direcţii de acţiune:

 • să implice elevi în ateliere practice de plantare la școlă sau în împrejurimi,
 • să dezvolte ateliere educaționale de lucru cu teme ecologice.

Împreună cu partenerii europeni, cei doi fondatori au derulat activităţi de pe 18 martie 2017 până la finalul lunii iunie. Proiectul a fost premiat cu Certificatul Naţional de calitate în cadrul eTwinning Prizes 2017.

Programul Proiectului

PROGRAMUL PROIECTULUI

Proiectul Forest Breathes, nature speaks a fost iniţiat în cadrul acţiunii eTwinning. Aceasta a fost lansată în 2005 drept componentă fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene şi se adresează tuturor şcolilor din învăţământul preuniversitar, tuturor profesorilor, indiferent de disciplina predată, directorilor de unităţi şcolare şi inspectorilor şcolari.
Elevii liceului nostru implicați în proiectul eTwinning au folosit instrumentele de lucru ale platformei pentru a comunica cu partenerii lor europeni. Ei au descris cum au făcut straturile, cum au plantat bulbii şi puieţii, cum au înmulţit florile din straturi şi au îngrijit puieţii.

Partenerii Proiectului

În luna martie 2017 la Liceul Teoretic “Miron Costin” au început activitățile din cadrul proiectului eTwinning Forest Breathes, nature speaks, proiect derulat în parteneriat cu:

 1. Srednja škola Dragačevo, Guča  din Serbia;
 2. LEPL Signagi Municipality Vilalge Bodne public School din Georgia
 3. Haci Ali Akin Mesliki Ve Teknik Anadolu Lisesi din Turcia
 4. Nipiagogio Klimatias din Grecia
 5. OŠ "Mića Stojković" din Serbia
 6. Türkbirliği İlköğretim Okulu din Turcia
 7. Zespół Szkół w Zaborze din Polonia
 8. Yaylabaşi Ortaokulu din Turcia
 9. Prof. Dr. Salih Öven Çolakoğlu İlkokulu / Primary School din Turcia
 10. Yeşil Düzce özel Eğitim Uygulama Merkezi Ve iş Uygulama Merkezi din Turcia si

Institutul de Științe ale Educației – Centrul Național eTwinning

Activitatile Proiectului

Activitățile proiectului au fost propuse astfel încât elevii să-și îmbunătățească spațiul de lucru și mediul în care trăiesc, să conștientizeze grija pentru mediul nostru
ca valoare permanentă și mod de viață. Activităţi importante s-au derulat pe:

 • 22 martie – Ziua Mondială a Apei
 • 22 aprilie – Ziua Pământului
 • 15 mai – Ziua Mondială a Schimbărilor Climatice
 • 5 iunie - Ziua Mediului

În timpul Săptămânii Altfel desfășurată în 2017 la începutul lunii martie, elevii claselor a V-a B și a VI-a C (membri ai Clubului Eco-Plantare) au participat la diferite ateliere de lucru educaționale prin intermediul platformei eTwinning. În primele sesiuni elevii școlii noastre au construit un Padlet în care au prezentat țara, orașul, școala noatră. În sesiunile  de tipul “Introduce Yourself” elevii și-au informat colegii europeni despre propriile hobby-uri, despre colectivul clasei, și-au construit un avatar de lucru, s-au prezentat.

Comunicând cu colegii lor europeni, Clubul Eco-Plantare Miron a stabilit mai multe ateliere de plantare (indoor și outdoor) în perioada 15 martie - 15 aprilie, când se marchează Luna Pădurii. Debutul plantărilor s-a facut prin revigorarea Colțului verde al clasei în cadrul unor ateliere indoor. Următoarele atelierele au fost outdoor. S-au derulat în spatiul din fața scolii cu mai multe echipe de elevi ce au amenajat alveolele de sub copacii din fața școlii, au regândit aranjamentele florale, au consolidat straturile existente.

Un alt  atelier outdoor a fost stabilit în 22 martie 2017, când se marchează Ziua Mondială a Apei. În această zi Clubul Eco-Plantare al școlii a amenajat gradena de la intrarea în corpul A în care s-au plantat trandafiri,  a marcat cu un șir de gladiole aleea de pe lângă gardul exterior ce a fost înlocuit cu unul nou.  După etapa de udare Clubul Eco-Plantare Miron a stabilit următoarele ateliere outdoor. Acestea vor fi destinate alveolelor din partea laterală a corpului A, dar și spațiului din curtea interioară.

Activitățile proiectului Forest Breathes, nature speaks au continuat până în luna iunie cu alte ateliere educative care se ocupă cu diferite teme ale proiectului și cu ateliere de formare ce au vizat pregătirea solului, achiziționarea de plante-așternut și plantarea de copaci.

Fotografii de la activitatile Proiectului

Informaţii despre proiectul FOREST BREATHES, NATURE SPEAKS  se găsesc:
- pe platforma eTwinning https://twinspace.etwinning.net/38285/home
- pe site-ul proiectului HOME
- în jurnalul  lunii martie - aici ( activităţile derulate în martie).
- în jurnalul  lunii aprilie -  aici (activităţile derulate în aprilie).
- în jurnalul  lunii mai - aici ( activitatile derulate în mai) .
- în jurnalul  lunii iunie - aici (despre activitatile derulate in iunie) .
                         (activităţile sunt grupate pe ateliere)

Documentele Proiectului

Elevii au făcut materiale pentru proiectul etwinning. În aceste prezentări Power Point,
ei au propus soluții pentru plantarea cât mai multor copaci, au propus modalități de evitare a tăierii copacilor.

https://twinspace.etwinning.net/38285/materials/files

Echipa română Padlet-ul „Să ne cunoaştem”

https://padlet.com/otiliacosnita/o24a9rowjr0x

Elevii din Clubul Eco-Plantare  ai Liceului Miron Costin PASCANI au explicat într-un Padlet de ce sunt implicaţi în activități ecologice de plantare
şi participă la proiectul din programului Eco-School, proiect implementat de școala noastră.