PROIECTE INTERNATIONALE

Acreditare an I Acreditare an II

Echanges Francophones ClimAct Now! Don't Waste, Save! The Earth is Yours! Empowerment in Action Let's Help Our Earth Live Longer School of Change Stop Bullying. Fa o schimbare The Magic Power of Games Proiectul Award Proiectul Coding with Scratch Proiectul Euroscola Proiectul Forest Brathes & Nature Speaks Proiectul Move2Learn, Learn2Move Proiectul Never give up Proiectul Practical and Logical Mathematics Proiectul Rose Proiectul Scoala eTwinning Proiectul Scoli ambasador Proiectul CAMPS

 

Liceul Teoretic "Miron Costin" Pascani

PROIECTUL "Move2Learn, Learn2Move"

Descrierea Proiectului

După obţinerea Certificatului Naţional de Calitate, echipa de implementare a proiectului Forest Breathes, nature speaks a participat la concursul din cadrul iniţiativei Move2Learn, Learn2Move. Selecția câştigătorilor a fost efectuată de către Comisia Europeană, cu ajutorul Birourilor Naționale de Asistență

Proiectul a fost evaluat pe baza următoarelor criterii:

 • respectarea celor șase criterii necesare pentru obținerea Certificatului național de calitate
  • inovație pedagogică
  • integrare curriculară 
  • comunicare și schimburi între școlile partenere 
  • colaborare între școlile partenere 
  • utilizarea tehnologiei 
  • rezultate, impact și documentație 
 • colectivul respectivei clase a mai călătorit (sau nu) peste hotare.
 • măsura în care proiectul respectă dimensiunea incluzivă.
 • participanții vor călători în grup, cu clasa, sau individual.

În urma evaluării, echipa de implementare a proiectului Forest Breathes, nature speaksa şcolii noastre a fost declarată câştigătoare.  Lista proiectelor câştigătoare se găseşte aici. ( – pagina 6).  
Echipa câştigătoare a şcolii noastre ce a beneficiat de iniţiativa Move2Learn, Learn2Move a fost formată din 19 elevi de liceu (o condiţie obligatorie de participare a fost vârsta minimă de 16 ani). Deplasarea s-a făcut la Zespół Szkół w Zaborze în Polonia şi s-a realizat cu mijloace de călătorie alese astfel încât să se respecte caracterul durabil al deplasării (doar mijloace de transport public). S-a luat în calcul amprenta de carbon a călătoriei, s-a respectat un prag maxim al emisiilor de CO2 în timpul călătoriei, nu s-a depăşit 200g/km. Calculul acesteia s-a făcut ştiind că aceste emisii sunt: 14 pentru căile ferate, 68 pentru autobuze și autocare, 86 pentru feriboturi medii, 258 pentru feriboturi mici și 285 pentru avioane. Limita CO2 a fost instituită pentru a evita călătoriile efectuate exclusiv pe cale aeriană.
Mobilitatea la partenerul polonez din cadrul proiectului a fost programată în timpul vacanţei de Paște 2018. Participanţii au călătorit în grup, echipa fiind însoţită de patru profesori ai liceului nostru (Coşniţă Emilia-Felicia, Baciu Simona-Elena, Loghin Alina-Elena, Albu Emilia-Maria).
Biletele de călătorie ale câștigătorilor au fost rezervate și achiziționate de către un contractant al Comisiei (laureații nu și-au rezervat biletele singuri). Valoarea maximă a biletelor acordate a fost de maxim 350 EUR pentru fiecare persoană care călătorește.

Programul Proiectului

Inițiativa Move2Learn, Learn2Move s-a lansat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de existență a programului Erasmus. Proiectele europene eTwinning au avut ocazia să participe la un concurs și să câștige bilete de călătorie în alte țări ale proiectului Erasmus+. Obiectivul inițiativei este de a oferi tinerilor ocazia de a afla în mod nemijlocit ce înseamnă să trăiești în Europa, precum și impactul pozitiv pe care Uniunea Europeană îl are asupra vieții cetățenilor europeni și a vecinilor săi. Pe lângă faptul că vor descoperi alte culturi, participanții vor deveni mai atenți la amprenta de carbon a călătoriei lor, dat fiind că vor trebui să respecte un prag maxim al emisiilor de CO2 în timpul călătoriei și, astfel, vor trebui să-și aleagă mijlocul de transport în consecință.
Călătoria programată de câştigători trebuie să îndeplinească două criterii, care vor fi verificate de contractantul Comisiei responsabil cu emiterea biletelor:

 1. o amprentă de călătorie limitată: În cazul fiecărui pasager, media ponderată a emisiilor de CO2 pe kilometru, în funcție de distanța parcursă cu fiecare mijloc de transport, nu va depăși 200g/km.
 2. un raport rezonabil între timpul petrecut pe drum și timpul petrecut la destinație: Acest raport nu va depăși 1/3 în cazul unei călătorii de maxim trei zile și 1/4 în cazul unei călătorii cu o durată mai mare de trei zile.

Un aspect important, care trebuie menționat, este că inițiativa Move2Learn, Learn2Move  trebuie realizată doar cu mijloace de transport public. 
Prin intermediul proiectului eTwinning "Forest Breathes, Nature speaks" elevii şi profesorii liceului nostru au beneficiat de bonurile de călătorie oferite de Comisia Europeană prin această iniţiativă. Proiectul s-a derulat în perioada martie-iunie 2017, a fost premiat cu Certificat național de calitate şi a avut activităţi în care s-au implicat elevi cu cerinţe educative speciale.

Partenerii Proiectului

Partenerul european la care s-a realizat mobilitatea a fost Zespół Szkół w Zaborze (partener în proiectul eTwinning Forest Breathes, nature speaks).
Elevii de la Liceul Teoretic “Miron Costin”, câștigători ai concursului din cadrul iniţiativei Move2Learn, Learn2Move au fost recompensați cu bilete de călătorie până în Polonia.
Călătoria a fost programată astfel încât emisiile de CO2 ale mijloacelor de transport folosite să nu se depășească 200g/km, iar preţul biletelor tuturor mijloacelor de transport utilizate să nu exceadă 350 euro de persoană.

Activitatile Proiectului

ACTIVITATILE PROIECTULUI

Fotografii de la activitatile Proiectului

 • din Berlin se gasesc aici
 • din Zabor se gasesc aici
 • din Zielona Gora se gasesc aici
 • din Wroclaw se gasesc aici
 • alte poze din mobilitatea M2l,L2M se gasesc aici

Documentele Proiectului

 • material de diseminare a mobilităţii se găseşte aici
 • echipa română se găseşte aici
 • pliantul de prezentare a proiectului se găseşte aici
 • broşura echipei române se găseşte aici
 • broşura echipei poloneze se găseşte aici

 

Informaţii se găsesc pe platforma etwinning
=> despre Festivitatea de bun-venit  https://twinspace.etwinning.net/38285/pages/page/386190
=> despre workshop-urile de la şcoală https://twinspace.etwinning.net/38285/pages/page/385737
=> despre workshop-urile din Zabor  https://twinspace.etwinning.net/38285/pages/page/386154
=> despre workshop-urile din Zielona Gora  https://twinspace.etwinning.net/38285/pages/page/385753

Partenerii polonezi au publicat materiale:
- pe site-ul şcolii lor https://szkolawzaborze.wordpress.com/…/move2learn-learn2mo…/ , 
- audio materiale http://www.zachod.pl/goscie-z-rumunii-w-szkole-w-zaborze/ , 
- fotografii realizate de echipa poloneză  https://photos.google.com/…/AF1QipN9d8i1D4dKZEG7GhXeyYwhuO_… . 
Partenerii români au publicat materiale:
- în media online: http://bittv.info/mobilitate-etwinning-in-polonia-pentru-elevii-de-la-liceul-miron-costin-pascani/  
http://www.newspascani.com/index.php/local/stiri-locale/educatie/30557-mobilitate-etwinning-in-polonia-pentru-elevii-de-la-miron-costin  
- pe site-ul şcolii: http://www.lmcpascani.ro/files/proiecte.php?topid=2&sub=move&learn=1  
- pe Facebook-ul şcolii: Log in to Facebook | Facebook