YRE – TINERI REPORTERI PENTRU MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Operator YRE ROMÁNIA – prof. Mihaela Mişu

Programul Young Reporters for The Environment – YRE (Tineri Reporteri Pentru Mediul Înconjurător) a fost iniţiat de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediul Înconjurător, în anul 1990.
În cadrul programului, grupe de elevi cu vârstă cuprinsă între 14-19 ani, împreună cu profesorii lor, realizează investigaţii pe probleme privind mediul înconjurător. Scopul fiecărui proiect este comunicarea rezultatelor investigaţiilor pentru publicul larg.
La proiecte pot participa clase întregi sau doar grupuri de elevi, iar activităţile se pot derula în afara orelor de curs sau în cadrul unor ore opţionale.  
 Ce înseamnă acest program? Există două niveluri: 
Nivelul Naţional
Elevii realizează investigaţii pe problemele locale privind mediul înconjurător. Ca activitate jurnalistică, ei fac vizite pe teren sau la instituţii, de unde pot prelua informaţiile necesare. Rezultatele cercetărilor se materializează sub forma unor articole, aduse la cunoştinţa publicului printr-un mijloc mediatic local (revista şcolii, expoziţii, ziare, televiziune) şi prin publicarea pe site-ul YRE.
Nivelul Internaţional
Acoperă activităţile naţionale, dar aduce în plus cooperarea internaţională cu echipe de tineri din alte ţări. Echipele realizează schimb de informaţii prin Internet privind problema de mediu stabilită împreună, iar în final echipa trebuie să realizeze cel puţin un aticol comun în limba engleză, publicat, de asemenea, pe site. Ţările cu care puteţi coopera sunt: Suedia, Franţa, Letonia, Spania, Cipru, Irlanda, Grecia, Danemarca, Norvegia, Turcia, italia, Portugalia, Marea Britanie, Estonia, Islanda, Maroc.
Subiectele articolelor publicate pe site trebuie să se încadreze în una din următoarele 7 teme largi: Agricultură, Apă, Deşeuri, Energie, Litoral, Oraşe, Schimbări Climatice.
CERINŢE
Atât proiectele naţionale, cât şi cele internaţionale, trebuie să fie înscrise pe site-ul programului : www.youngreporters.org , altfel nu se consideră că şcoala a fost înscrisă în program.
Toate articolele trebuie să fie, de asemenea, publicate pe site, pentru a monitoriza derularea programului.
Începerea proiectului, publicarea articolelor şi finalizarea proiectului pot avea loc oricând, neexistând limite de timp. Este obligatoriu să accesaţi site-ul cât mai des, introducând numele şi parola, deoarece după 3 luni în care site-ul nu este vizitat, proiectul dumneavostră devine inactiv.
Puteţi participa la Premiile anuale YRE cu articole sau fotografii, dar în acest caz ele trebuie să fie înscrise pe site până la 30 aprilie.



CUM SĂ VĂ ÎNSCRIEŢI PE SITE-ul YRE   

Pentru a se considera că într-un an şcolar aţi fost implicaţi în programul YRE, trebuie să fiţi înscrişi pe site-ul programului YRE, www.youngreporters.org 
 Paşii sunt următorii:
Intraţi pe adresa www.youngreporters.org şi daţi click pe prima pagină.
Va apărea pagina principală a site-ului. În partea stângă, la rubrica Cooperation, aveţi opţiunea Submit a project, pe care daţi click. Pe pagina care apare daţi click pe Registration.
 Din acest moment, începeţi să vă creaţi un profil pe site.
 Primele informaţii care vi se cer sunt legate de numele şi adresa şcolii, numele profesorului coordonator al proiectului (pot fi două persoane). De asemenea, vi se cere un nume pe care să îl folosiţi când intraţi pe site (login) şi o parolă pe care o veţi folosi.
 Daţi click pe OK la sfârşitul paginii şi veţi fi trimişi pe noua pagină, unde vi se vor cere informaţii legate de proiect: titlul proiectului, precum şi 2 rezumate ale proiectului în limba engleză (unul mai scurt, de aprox. 2 rânduri, şi unul mai lung, de aprox. 15 rânduri) - rezumatele trebuie să descrie proiectul dumneavoastră: ce tema aţi ales să investigaţi, care vă sunt obiectivele, ce mijoace veţi aborda, de ce aţi ales această temă şi alte date pe care doriţi să le menţionaţi despre proiect.
          Mai sunt şi alte rubrici: numărul de elevi, vârsta lor etc. Când terminaţi de completat toate rubricile, daţi click pe OK la sfârşitul paginii. Profilul va ajunge la operatorul naţional pentru a fi validat, iar după ce este validat el intră ca proiect pe site.
Ca să îl puteţi vedea, şi pentru a putea vedea şi alte proiecte ale altor şcoli din România, pe pagina principală daţi click pe Search a partner şi la criterii alegeţi România.